
Gyrocopter Nedir? Gyrocopter Hakkında Bilgi
Bu rehber yazımızda gyrocopter nedir? Nasıl çalışır? Özellikleri nelerdir? Hangi amaçla kullanılır? Gyrocopter parçaları nelerdir? Sorularını yanıtlamaya çalışacağız.
Gyrocopter nedir?
İlk olarak kısaca bir Gyrocopter tanımı yapalım. Gyrocopter 1923 yılında Juan de la Cierva tarafından icat edilmiş olan ultralight sınıfındaki döner kanatlı ve pervaneli bir hava aracıdır. Gyrocopter, helikopterden farklı olarak kalkış yapabilmek için ileriye hareket etmeye ihtiyaç duyar. İniş için ise herhangi bir piste ihtiyaç duymaz. Bozuk bir yola yada açık bir tarlaya inebilecek esnekliktedir fakat dikey iniş ve kalkış yapması mümkün değildir. Yine helikopterden farklı olarak havada asılı kalamaz. Gyrocopter fırtına düzeyinde rüzgarlarda ve trübülansta uçabilen nadir hava araçlarındandır. Şimdilerde popülerliği hızla artarak havadan denetim keşif, uçuş eğitimi, turistik geziler, yangın tespit ve hava taksi gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Gyrocopterin özellikleri nelerdir
Gyrocopterin özellikleri nelerdir? Helikopterle kıyaslandığında ne gibi avantajları vardır?
Gyrocopter küçük bir helikopter gibi görünür, ancak önemli bir fark, motorun rotora güç vermemesidir. Rotor, rotor diskinden yukarı doğru hava akışı ile kendinden tahriklidir (buna “otorotasyon” diyoruz). Rotor döndükçe, uçağı ayakta tutan asansör de üretir. Bu, motorun uçuş sırasında durması durumunda bir gyrocopter’in ciddi şekilde etkilenmeyeceği anlamına gelir. Bu, çok kısa bir iniş alanı ile birlikte gyrocopter’ın en güvenli uçma yöntemlerinden biri olduğu anlamına gelir.
Gyrocopterin ayrıca bir kuyruk rotoru yoktur. Motor uçuş sırasında rotora bağlı olmadığından, karşı tork reaksiyonu yoktur ve kuyruk rotoruna gerek yoktur. Gyrocopter, maksimum kalkış ağırlığı 560 kg‘ı geçmeyen, bir mürettebat ve maksimum 2 yolcu olmak üzere üç koltuklu uçaklardır. Gyrocopterler mükemmel performans ve konfor sunar. Hepsinden önemlisi havacılıkta rakipsiz bir güvenlik siciline sahiptir.
Bir hız treninde olduğunuzu hayal edin, parkurun eğrisine, iniş çıkışlarına sadece siz karar verirsiniz ve birkaç dakika içinde bitmek yerine, istediğiniz kadar uzun süre uçabilirsiniz. Gyrocopter kullanımını öğrenmek kolaydır. Havada yaklaşık 26 saat ve 26 saat teori derslerinden sonra makinenize pilotluk yapmak için gerekli becerileri ve deneyimi elde etmiş olursunuz. İniş ve kalkışlar her türlü yerden yapılabilir (evimizin arkasındaki bir çayırdan bile).
Gyrocopterin avantajlarını madde madde sıralayacak olursak:
· Sorunsuz taşıma, özel bir römork yeterlidir ve garajdan çıkarmak için yalnızca bir kişi yeterlidir. Taşıma işleminden sonra, gyrocopteri uçuşa hazırlamak için 20 dakikaya ihtiyacınız var.
· Dönen uçağın, sınırsız görüş sağlayan olağanüstü geniş ve cam bir kabini vardır.
· Kısa kalkış ve iniş. Yer çekiminin üstesinden gelmek ve havaya uçmak için yalnızca 80 metreye ihtiyacınız var (optimum pist uzunluğu bina olmadan 150 metredir).
· Ekonomiktir 160 km / s hızda yakıt tüketimi, uçuş saatinde sadece 20 litre normal yakıttır.
· Her şeyden önce güvenlik! Otorotasyon, motorsuz iniş yapacağınız her uçuş aşamasında asansör oluşturur. Uygun bir iniş yeri bulmak için zamana sahip olmak.
Gyrocopter Parçaları Nelerdir?
Gyrocopter rotor head, kanatlar, omurga, gövde, motor, cockpit, aks ve stabilizatör parçalarından oluşmaktadır. Aşağıdaki görselde bu parçaları görebilirsiniz. Bu yazıyı uzatmamak için burada parçaların ayrıntılı görevlerinden ve gyrocopter sistemlerinin işleyişinden bahsetmeyeceğiz. Meraklısı için bu konuda da bir rehber yazı hazırlayıp buraya linkini ekleyeceğiz.

Gyrocopter kullanabilmek için hangi lisansı almak gerekir?
Gyrocopter kullanabilmek için UPL (UltraLight Pilot Lisansı) lisansına sahip olmanız gerekir. Bu lisans 2 aylık bir eğitim ile alınabilen ve sadece ülkemizde geçerliliği bulunan bir lisanstır.
